Öne ÇıkanlarTeknoloji ve Bilim

2022 yılında hayatımızı kolaylaştıracak Teknoloji Trendleri

Konu teknoloji olunca sınır konulamıyor, her geçen gün hızla gelişiyor. Eski teknolojiler, daha hızlı, daha kullanışlı v daha ulaşılabilir olanlarla değişiyor. Bunu sağlayamayan şirketler popüler ve rağbet gören firmalar olsa bile tarihin tozlu raflarında yerini bulabiliyor.

2021 yılındaki bazı teknolojik yenilikler 2022’de de bizimle birlikte olacak gibi görünüyor. İşte 2022 yılında trend olma potansiyeline sahip teknolojik gelişmeler;

1-NFT (Non-fungible token)

2021 yılında değiştirilemez tokenler olarak bilinen NFT’lerin neredeyse tüm gündemi ele geçirdiğine tanık olduk. Bunun sadece bir fragman olduğunu düşünürsek 2022’de de artarak süreceğini öngörebiliriz.

NFT özetle dijital bir varlığın, türünün tek örneği olduğunu onaylayan ve bunu blok zincirde bir dijital deftere kaydeden bir teknoloji. Tablolar, fotoğraflar, şarkılar, videolar ve aklınıza gelecek bir çok şey NFT olabilir. Blok zincirde dijital cüzdanlar ve kripto para birimleri ile alınıp satılabilirler. NFT’ler benzersizdir ve karşılıklı olarak değiştirilemez. Sosyal medyada veya haberlere konu olmasıyla pek çok ünlü sanatçının, sporcunun dijital eserlerini NFT’ye dönüştürerek sattığına tanık olduk. Şarkılar, çizimler, tablolar, formalar hatta twitter mesajları. Bakalım bizi daha neler bekliyor!

2-Metaverse

1990’lı yıllarda filmlerde kurgusal olarak işlenen, 2021’in son aylarında ise yavaş yavaş şekle bürünen bu kavram hayatımızda daha fazla yer alacak gibi görünüyor.

Bazen oynadığımız oyunlarda ‘Öteki Evren’, bazen de yaşadığımız şehirlerin, meydanların birebir kopyası olan ‘Paralel Evren’ olarak karşımıza çıkan sanal bir dünya. Avatarlar aracılığıyla iletişim kurduğunuz, farklı sanal ortamlara geçiş yapabildiğiniz bu evrende sanal gerçeklik cihazları sayesinde sinemaya ya da restorana gitme gibi günlük bir çok eylemi dijital olarak gerçekleştirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Oppo’dan Görüntüleme Teknolojilerinde Büyük Adım

Şöyle ki, bulunduğunuz yerden ayrılmadan, hatta işyerinde çalışırken mağazaya giderek alışveriş yapabilir ve satın aldığınız ürünün gerçek dünyadaki adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz. İlgi çekici değil mi?

Bu arada sanatçısından izleyicisine herkesin sanal avatarlarıyla katıldığı bir rap konseri gerçekleşti bile. Yani bu teknoloji artık bir teori değil, bizzat hayatımızın odağında yer alan bir teknoloji. Facebook’un da sahibi olan firmanın, adını ‘Meta‘ olarak değiştirmesi, oyun dünyasının metaverse’e taşınması ve bu evrene ait sanal para birimlerinin kripto para piyasasında dolaşıma girmesi de düşünülünce gelişmelerin henüz başında olduğumuzu söyleyebiliriz.

3-Web 3.0

Adından da anlaşılacağı gibi internetin üçüncü sürümü ile karşı karşıyayız. Web 1.0’da tek taraflı etkileşim sunan sunucularla başlayan web serüveni günümüzde kullandığımız web 2.0’da, sunucuların yerini alan platformlarla iletişimi iki taraflı ve daha yaygın hale getirdi, Sosyal medya ağları ve diğer hizmetlerle beraber hayatımızda vazgeçilmezleri arasında yer aldı.

Web 3.0 ise herhangi bir aracı olmadan, blockchain (blokzincir) tabanlı, merkeziyetsiz bir internet ağı kurma fikriyle hayatımıza giriyor. Ağa bağlı tüm bireyin egemen olduğu daha adil bir internet vadediyor. Bu ortamda hem kullanıcılar hem de cihazlar verilerle etkileşimde bulunabiliyor. Şöyle ki: Veri tabanları, bizim neyi sevdiğimizi anlayıp buna göre içerik üretebilecek. Veya bir içerik ürettinizde, bunu herhangi bir aracı olmadan doğrudan kullanıcıya ulaştırabileceksiniz.

Blockchain ve merkeziyetsiz yapı deyince aklımıza ne geliyor? Elbette varlığını blokzincire borçlu olan kripto paralar. Kripto para dünyası çoktan Web 3.0’a taşındı bile.

4. Blockchain

Blockchain teknolojisi yalnızca 2022’nin değil gelecek 10 yılın trendi olacak gibi görünüyor. Blockchain şirketlerin dijital eserlerini nasıl yönetmeleri gerektiğine dair ipuçları veriyor. Ve 2022 bu trende uymayan birçok işletmenin pişmanlık duyacağı bir yıl olacak gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kripto Yatırımcıları İçin En Büyük 9 Risk

İlgili: Kripto para yatırımcıları için en büyük riskler

5. Bulut Çözümlerin Yaygınlaşması

Bulut bilişim şirketleri her geçen gün daha çok gelişip, hızlanan ve eski çalışma şekillerini modernleştirerek büyüyen bir sektör. Bulut sistemler ile çok çeşitli çözümler üretiliyor, hayatımızı kolaylaştıran ve artık hemen herkesin kullandığı bulut tabanlı uygulamalar, hizmetler mevcut. Bulut sistemler 2022 yılının da trend teknolojilerinden biri olmaya devam edecek.

6. Veri Paylaşımının Kolaylaşması

Teknoloji dünyasında yaşanan son gelişmeler kuruluşlar arasındaki veri paylaşımının çok daha kolaylaşacağını işaret ediyor. Üstelik bu paylaşımlar gizlilikten ödün vermeden yapılacak. Yaşanan tüm bu gelişmeler veriye dayanan yeni fırsatları doğuruyor.

Örneğin Covid-19 pandemisi ilk ortaya çıktığı zaman birçok ülke laboratuvarlarında incelemeler yapıldı. Bu yapılan incelemeler neticesinde elde edilen klinik veriler bir havuza toplandı ve aşıların geliştirilme aşamaları önemli ölçüde hızlandı.

7. Geniş Ölçekli Otonom Sistemler

Kendi kendini geliştiren, öğrenen cihazlara hazır mısınız? İşte otonom sistemler, çevrelerinden öğrenip kendilerini yönetiyor, yönettikçe kendini geliştiriyor. Böylece yeni ihtiyaçlara hızlıca yanıt verip, performansı da optimize edebiliyorlar.

Hemen hemen her alanda otomasyonlar aktif olarak rol almaya başladı. Geniş ölçekli otomasyon sistemlerinin 2022 yılında da büyümesi ve daha etkin kullanılacağı ön görülüyor.

8-Üretici yapay zeka

Yapay zeka insan zekasını taklit etmenin ötesinde bir şeyler üreten, kendini geliştiren ve yenileyen bir teknoloji Henüz bu versiyona tam anlamıyla geçmesek te öncüllerini yavaş yavaş görmeye başladığımız, başlangıç aşamasındaki bu teknoloji bunu yaparken makine öğrenimi yöntemlerini de kullanıyor.

Bu teknolojinin günlük kullanım alanları ise neredeyse sonsuz;

  • İlaç geliştirme,
  • Yazılım kodu oluşturma,
  • İnsan benzeri sesler yaratma ve işleme,
  • Avatarlar üreterek insanların anonimliğini koruma,
  • Dolandırıcılıkları daha kolay tespit etme,
  • Yaratıcı içerik türleri oluşturma,
  • Hedefli pazarlama ve müşteri ilişkilerini yönetme gibi daha bir çok kullanım örneği sayılabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Metaverse ve Sanal Gerçeklik: 6 Temel Fark

9. Siber Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Ağı

Kuruluşlar ve işletmeler mesailerinin büyük bir bölümünü güvenlik ihlalleri ile mücadele için harcıyor. Siber yapay zeka teknolojisi işletmelerin bu mesai yükünü azaltmayı vadediyor. Sadece saldırılara hızlı bir şekilde yanıt vermek değil saldırıların önceden tahmin edilip önlenmesi de mümkün.

Konumdan bağımsız, en ücra noktalarda ve tüm dijital varlıklar için güvenlik anlamına gelen, siber güvenlik ağ mimarisi, uzaktan çalışmanın sıradanlaştığı günümüzde çok daha ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor. Geleneksel güvenlik önlemlerinin dışında Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi yapılarla, güvenlik duvarının bir kişinin ya da nesnenin etrafında tanımlanmasına olanak sağlıyor ve mevcut ihtiyaçlara göre kolayca düzenlenebiliyor.

2024 yılına kadar, bu teknolojiyi benimseyen kuruluşların, güvenlik açığından doğan zararların etkisini ortalama yüzde 90 oranında azaltacağı öngörülüyor.

10. Akıllı Cihaz Patlaması

2021’de akıllı cihazların sayısında inanılmaz bir atış meydana geldi. Bu artış hiç şüphesiz 2022’de de devam edecek gibi görünüyor. Giyilebiler teknolojiler, insansız hava araçları, sensörlü cihazlar bunlardan yalnızca birkaçı.

2022 yılında mimariden finans sektörüne, sanattan, oyun dünyasına ve internete kadar tüm alanlarda yapay zekanın daha çok kullanılacağı, akıllı cihazların birbirleri ile daha iyi iletişim kuracağı, sanal gerçeklik, sürücüsüz araçlar ve diğer gelişmeleri de eklediğimizde hızlanan teknolojik yeniliklerin hayatımızın her anında kendisini daha çok hissettireceği bir yıl olacağını söyleyebiliriz.

Haber Bültenimize Abone Olun

Erdinç

Teknolojiden ve dijital dünyadan uzak kalamayan, sokak fotoğrafçılığına meraklı gezgin bir doktor kişi