Sağlık & FitnessSosyal Medya

İnternetteki sağlık bilgileri ne kadar doğru?

İnternet, 1970’li yılların başında kulakları duymayan eşinin dünyayla irtibat kurmasını sağlamak amacıyla genç bir matematikçi tarafından icat edilen ve günümüze kadar oldukça gelişen bir icat. Günümüzde iletişimin yanı sıra, ihtiyaç duyduğumuz bilgiye saniyeler içerisinde ulaşmamızı sağlarken, sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte artık önüne geçilmesi imkansız bir hal alan etkileşimler, gün geçtikçe artarak ve yayılarak devam ediyor. Hal böyle olunca da herkes sosyal medyada bir şeyler yazmak, paylaşmak, kısacası orada “var olmak” peşinde. Tabii bunu bazı meslek grupları yaptığında da işler garip bir hal alabiliyor.

Sosyal medya ve diğer kaynaklar

Hafif bir hastalığımız olduğunda hemen internetten “acaba neymiş bu başıma gelen?” diye hemen aratmaya artık daha da meyilliyiz. Pandemi döneminde hastaneye gitmekten çekinmek, hastane kokusunun bazı insanlarda korkuya neden olması, hastanelerin yoğunluğundan şikayetçi olmak gibi sebeplerden dolayı artık internet üzerinden araştırmalar yapılıyor.

Bu araştırmalar esnasında sağlık ile hiç bir ilgisi olmayan yanlış bilgilerle dolu sayfalardan, doktor olduğunu iddia eden sahte sosyal medya hesaplarına, hatta meslek etiğinden uzaklaşmış, şov yapmayı ve ticari bakışı öne çıkaran hekimlere kadar milyon adet ihtimallerin olduğu bir havuza atlanıyor. Sosyal medya yetmezmiş gibi; bir de forum sitelerinde yazarının anonim olduğu, çeşitli kötülük senaryolarıyla bezenmiş yorumlara da denk gelinebiliyor.

Televizyon kanallarındaki doğal tedaviciler

Buraya kadar olan kısım her ne kadar normal olmasa da, yine de ciddi bir problem değil. Asıl mesele bundan sonra başlıyor; tedavi yöntemleri. Bu tanıyı koyan kişiler, aynı zamanda türlü türlü tedavi yöntemleri öneriyor. O kullandığında iyi gelmiş, görümcesi şöyle yapınca ayağa kalkmış, eltisiyle kişniş otuyla salatalığı kaynatıp içmişler gibi çeşitli “sözde” tedavi yöntemleri. Ve bu kocakarı ilaçlarına öyle inanılıyor ki; hekim ne derse desin, akılda hala bir salatalık kaynatma çabası.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Google, 2021’de en çok aranan kelimeleri açıkladı

Her hasta ve hastalık özeldir

Oysa her belirti aynı hastalığa işaret etmez. Aynı zamanda her hastalık, her insanda aynı şekilde çözümlenmez. Bu yüzden özellikle bir hekime danışmakta mutlak surette fayda var. Bunun yolu da pek tabii hastaneden geçiyor.

Sizin ilaca karşı bir alerjinizin olup olmadığı, var ise alternatif ilaçların yazılması, dozunun da yine vücudunuza uygun şekilde ayarlanması doktorun hastayı görüp muayene etmesi sonucunda olabilecek şeyler. Uzaktan bir kaç belirtinin söylenmesiyle konulacak olan tanı, sizlerin derdine derman olmayı bırakın çok ciddi sağlık sorunlarına bile yol açabilir.

Sağlığınızdan olmayın!

Bu yüzden gereksiz ve yanlış ilaç kullanımını engellemek, ilerleyen dönemde daha büyük hastalıkların önüne geçmek için doktorunuza danışmanız ve de düzenli sağlık kontrollerine gitmeniz her zaman en sağlıklı yoldur.

Haber Bültenimize Abone Olun